Legyünk biztonságban a konyhában (is)!

Az otthon biztonságáról, az ártalomcsökkentett háztartásvezetés fontosságáról nem lehet eleget beszélni! A füstmentes konyha, a füstmentes sütési-főzési technikák – noha sokak számára talán – fából vaskarikának tűnnek, a 21. századi konyhaművészet egyik legfőbb irányvonalai. Nem véletlenül: akár serpenyőben sütünk, akár grillezünk, a füst mindenképpen olyasmi, ami az egészségre káros folyamatokra utal, vagyis lehetőség szerint kerülendő. Most bemutatunk néhány olyan praktikát a jövő konyhájából, amelyekkel sokat tehetünk saját és környezetünk jólétéért is.

Égett olaj helyett párolj!

A korszerű konyhákban napjainkra már számos technológia áll rendelkezésre, hogy az ételek elkészítése során kíméletes módszerekkel készíthessünk igazán omlós, zamatos ételeket. Ilyen például a párolás, a gőzzel sütés vagy az air frying, vagyis a forró levegős fritőz alkalmazása is. Nem csak ízek miatt érdemes bevezetni a konyhaművészetünkbe ezeket az eljárásokat, hanem az egészségünk miatt is! Itt kerül ugyanis a képbe a fizika, méghozzá a biológiával együtt. Mivel nincs gyulladási hőmérséklet, nincs égés sem, azaz nem ég oda, amit készítünk, nem keletkeznek az egészségre káros égéstermékek, mint ahogy nem keletkezik füst sem. Amikor a zsír vagy az olaj elég, olyan policiklusos aromás szénhidrogének jönnek létre, amelyek nagy mennyiségű belélegzése, vagy fogyasztása növeli a daganatos és a légzőszervi megbetegedések kockázatát. Égés, illetve füst nélkül viszont nem csak a káros mellékhatásoktól mentesülünk: megmaradnak azok a tápanyagok is, amelyek egy magasabb hőfokon esetleg már elvesznének. Nem csapódnak ki a fehérjék, megmarad az alapanyagokban lévő vitaminok jelentős hányada is – összességében tehát élettani szempontból sokkal értékesebb lesz az elkészült étel.

A füstmentes konyha a hosszabb élet záloga

Az csupán mellékszálnak tűnik, hogy ha nincs gyulladási hőmérséklet, akkor nincs gyulladás sem, vagyis a tűzveszély is sokkal kisebb, de azért korántsem elhanyagolható: a konyha veszélyes üzem, és erre mindig érdemes gondolni, amikor a főzéshez hozzálátunk. A teljes folyamat, az anyagok és a technológiák végig gondolása ugyanakkor más okok miatt is nélkülözhetetlen. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: a füstmentes konyha, illetve általában az ártalomcsökkentés fejben kezdődik, esetünkben már az alapanyagok összeválogatásánál: például jó minőségű, tiszta, kellő gyakorisággal cserélt olajban sütünk alacsonyabb hőfokon. És a gyakorlatban folytatódik, például az előírt sütési hőmérséklet és idő megválasztásával.

A füstmentes konyha valójában a hosszabb, egészségesebb élet záloga. Részben a szakács számára, hiszen ő tölti a leghosszabb időt a konyhában, ő szívja be napról napra órákon keresztül az ártalmas égéstermékeket – gyakran ugyanazokat, amelyek a hagyományos dohánytermékek használata közben is a levegőbe, illetve a tüdőbe kerülnek. De mindenki más egészségét is érinti a füstmentesség, hiszen a konyha közvetve vagy közvetlenül az otthon légterében van, ráadásul azt is nehéz elképzelni, hogy ami sütés vagy főzés közben egészségtelen, az fogyasztás közben hirtelen egészségessé válik. Az ártalomcsökkentett konyha ezért szó szerint a jövő konyhája: ez a néhány könnyen megtanulható, elsajátítható fogás mindannyiunk jólétéről, az egészségesebb jövőről szól.