Langyos, meleg, forró – tények és tévhitek a klímaváltozásról
A Földön az elmúlt kétezer évben sosem volt olyan meleg a nyár, mint 2023-ban és a jelek szerint ez idén sem lesz másképp. Az összehasonlítás persze nehéz, hiszen míg a mindennapokban jobbára egy-egy kánikulai nap vagy hőségperiódus tapasztalataiból indulunk ki, a meteorológusok egy kevésbé megfogható adattal, az átlaghőmérséklettel számolnak. Nézzük, mit mutatnak a tények.
Tovább a cikkre
Ötkarikás mítoszok – lehet egy olimpia füstmentes?
Minden tömegrendezvénynek mérhető karbonlábnyoma van, de nem mindegy, hogy mekkora, és hogy mit tesznek a csökkentéséért. Milyen tévhitek kapcsolódnak az olimpiai játékokhoz, és érdemes-e a tények helyett a mítoszokra hagyatkozni, ha döntéseket kell hoznunk az ártalomcsökkentett jövő érdekében?
Tovább a cikkre
Törődj a környezeteddel – add tovább a tényeket!
Legyen az közeli barát, távoli ismerős vagy akár egy családtag, a legtöbbünk környezetében élnek olyanok, akik dohányoznak. Természetes, hogy ha fontosak számunkra ezek az emberek, szeretnénk, ha abbahagynák a dohányzást. A cigarettázók egy része viszont nem a leszokás mellett dönt, de számukra is fontos az ártalomcsökkentés.
Tovább a cikkre
Zene füleinknek – tényleg veszélyesek lehetnek a nyári koncertek?
A nyár a nagy zenei fesztiválok ideje is, sokan viszont tartanak az intenzív hanghatástól. Valóban veszélyben van ilyenkor a hallásunk? Hogyan védhetjük ki a kockázatokat? Mítoszok helyett mindenképpen célszerű a tudomány és a tények alapján dönteni.
Tovább a cikkre

Grillezés füstmentesen – megvan hozzá a tudásod?
A nyár és a kora ősz a grillezésben is csúcsszezon – egyre többen hódolnak a szabadtéri sütés örömeinek. A jó levegőn lenni egészséges, és a szabadtűzön készült étel is az lehet, ha felkészülten kezdünk hozzá a sütögetéshez.
Tovább a cikkre

Van új a Nap alatt – tények és tévhitek a napozásról
Mindannyian tudjuk, hogy a Nap nélkül nincs élet, mégis rengeteg a mítosz és a félreértés az életadó, de időről időre változó intenzitású és hatású napsugárzással kapcsolatban. De melyek ezek a tévhitek, és szabad-e rájuk hagyatkozni, ha az egészségünkről van szó?
Tovább a cikkre
Szén-monoxid-bevitel és dohányzás – a füstmentes technológiák kizárólagos használatával elkerülhető
A cigarettázók által kilélegzett levegőben dohányzás után kimutathatóan megnő a mérgező szén-monoxid koncentráció. Kutatási eredmények szerint a füstmentes technológiákat használóknál nincs ilyen növekedés – de ez csak akkor érvényesül, ha alkalmanként sem gyújtanak cigarettára.
Tovább a cikkre
Mítoszkergetés a konyhában
Miért hiszünk a tévhitekben a tények helyett? Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e?
Tovább a cikkre
50 felett sem késő változtatni
Minél több információ vesz körbe minket, annál nehezebb eldönteni, melyek alapulnak tévhiteken, mítoszokon és melyek valódi tényeken. Így van ez a technológiai fejlődéssel kapcsolatban is, amellyel sokak szerint az idősebb korosztály nehezebben tud lépést tartani. De valóban így van ez? Nézzük, mit mondanak a tények.
Tovább a cikkre
Mítosz vagy valóság – mutatjuk az igazi mellélövéseket!
A focinál nincs objektívebb játék: csak annyit kell tudni róla, hogy az a csapat nyer, amelyik több gólt rúg. Emberek milliárdjai gondolják így, miközben alig akad sportág, amelyet több tévhit övezne.
Tovább a cikkre
A három leggyakoribb félreértés a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentésről
Minden alkalommal, amikor egy innováció eredményeként előrelép a technológia, megjelenik a bizonytalanság és elszaporodnak a félreértések.
Tovább a cikkre
Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog - az egészségedről te döntesz!
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Tovább a cikkre

Az életmódváltás nemcsak arról szól, hogy holnaptól sportolok és egészségesebben étkezem
Egészséges étkezés, leszokás a cigarettáról, rendszeres mozgás – legyen január elseje vagy augusztus közepe, új szokásokat kialakítani és a meglévő károsakról lemondani nem egyszerű.
Tovább a cikkre